Haberler
Eurosatory 2018
17.09.2018
Menatek, Eurosatory’de lansman töreni gerçekleştirdi.
Tekerlekli ve paletli zırhlı araçlar için; askı palet donanımları, burkulabilen miller, hidromekanik pompalar ve dişli kutusu gibi alt sistemler üreten Menatek, Eurosatory’de lansman töreni gerçekleştiren iki Türk firmasından biri oldu. Üretiminin önemli bir bölümünü ihraç eden firma, fuarın 3’üncü günü gerçekleştirdiği törende, NAZ ismini verdiği rulman (bearing) ve zırhlı araçlar için ürettiği MeVu isimli periskop ürünlerini, ilk kez sektör kamuoyuna tanıttı.

Firma, MeVu periskobunu; M113 zırhlı personel taşıyıcılar ile M48 ve M60 tanklarında kullanılmakta olan, M27 tipi sürücü periskoplarının bir türevi olarak geliştirdi. Tek parça halinde (monoblok) camdan imal edilen bu periskop, birden fazla cam parçadan üretilen türevlerinden farklı olarak, bakım gerektirmiyor. Firma yetkilileri, bu özelliği ile ürünün, bir kez araca montajı yapıldıktan sonra, hasar görene ya da isabet alana kadar, değiştirilmesi gerekmediğini ifade ediyorlar. Firmanın yerlileştirdiği periskop ayrıca, hem üst hem de alt bölümlerinde bulunan elektrikli ısıtıcılar sayesinde, soğuk havalarda dahi buğulanmıyor ve sürücüye temiz bir görüş sunuyor.

Kullanıcıya, STANAG 4569’a göre seviye 3 balistik koruma sunan periskobun camları da günümüz harp sahalarında kullanımı giderek yaygınlaşan lazerlere karşı koruma sağlaması maksadıyla özel bir film kaplanarak üretiliyor. Periskop, böylelikle sürücünün gözlerini, belirli dalga boylarındaki lazerlere karşı koruyor. Periskop ayrıca, dayanıklılığı sayesinde, yüksek basınçlı su jetleriyle de rahatlıkla temizlenebiliyor.

Firma, NAZ rulmanı ise tekerlekli zırhlı araçlarda; salıncak kolu ile amortisörün ve amortisör ile şasinin birbirine bağlandığı noktalarda kullanılmak üzere geliştirdi. Ürün, içerisinde bulunan kompozit nitelikli layner (liner) kumaşı ve kendi kendini yağlama özelliği sayesinde, hasar görmediği sürece, aracın ömrü boyunca, bakım gerektirmeksizin kullanılabiliyor. Zırh çeliği kalitesindeki malzemeden üretilen ve ısıl işlemlerden de geçirilen bu ürün, 690 mPa’lık anlık dinamik yükü, 200.000 kez sorunsuz karşılayabilecek şekilde üretiliyor.

Menatek Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Naz Ünal, rulman çözümleriyle ilgili şunları söyledi: “Bu tip rulmanları üretebilen, dünya üzerindeki az sayıda firmadan birisiyiz. Rakiplerimize kıyasla çok daha yenilikçi bir teknolojiye sahip olan rulman çözümümüzün bir diğer önemli artısının fiyat avantajı olduğunun da altını çizmek istiyorum.”

Kaynak; https://www.savunmahaber.com