Haberler
Idef 2019 Fuar Sonuç Bülteni
3.12.2019
Menatek yeni geliştirdiği kompozit zırh çözümü SUR’u ilk kez tanıttı.
Kara araçları alanında, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki ana yüklenicilerin güvenilir alt sistem tedarikçisi olan Menatek, fuarda, mevcut ürün ailesinin ve üretim kabiliyetlerinin yanı sıra yeni geliştirdiği kompozit zırh çözümü SUR’u ilk kez tanıttı.

Menatek, fuarın 2’nci günü gerçekleştirdiği bir lansman toplantısı ile tanıttığı SUR zırh ailesini, hafif zırhlı araçlar için ilave (add-on) zırh çözümü olarak geliştirdi. Fuardan kısa bir süre önce gerçekleştirilen testlerde SUR, STANAG 4569’a göre seviye 3 ve seviye 4 koruma için gereken isterleri başarıya yerine getirdi. Testler kapsamında gerçekleştirilen; kenar atışı, hızlı atış, yavaş atış, çoklu atış ve açılı atış gibi farklı atışlarla ürünün sınırları zorlandı.

Konvansiyonel kompozit zırhlardan farklı şekilde, özel bir polimer malzeme kullanılarak ve laminasyon teknolojisi ile geliştirilen SUR, konvansiyonel teknolojili rakiplerine göre, aynı ağırlıktaki zırh uygulaması için %25 daha iyi enerji soğurabiliyor. Normal şartlarda, STANAG 4569’a göre 4’üncü seviye koruma için, 930 m/s hızdaki tungsten-karbür nüveli 7,62×51 mm çapındaki bir mermi çekirdeğini durdurması gereken SUR, 1.073 m/s hızdaki mermi çekirdeğini durdurabiliyor.

Firma, kısa bir süre içerisinde, önce ürünü seviye 5 koruma düzeyine ulaştırmayı daha sonra ise bu çalışmalara devam edip seviye 6 koruma sağlayacak bir ürün ortaya koymayı hedefliyor. STANAG 4569 Seviye 4 koruma sağlayan SUR zırh modülü (solda). STANAG 4569 Seviye 3 atış testlerini başarıyla geçen SUR zırhları (sağda).

Menatek İş Geliştirme ve Strateji Direktörü Naz Ünal, SUR’la ilgili şunları söyledi: “Zırh sistemleri söz konusu olduğunda, bu zırhın performansı belirleyen 30’dan fazla farklı parametre bulunuyor. Tüm bu parametrelerle oynayarak, ihtiyaçlara cevap verebilen optimum çözümü ortaya koyabilmek ise çok zorlu bir mühendislik problemi. Bununla birlikte, arkamızdaki yarım asırı aşkın derin mühendislik birikimi sayesinde, rakiplerinden çok daha üstün bir ürünü, böyle bir ürün geliştirmek için çok kısa sayılacak bir sürede ortaya koyduk.”

Yeni Ürün Lansmanı Eylül’de
Menatek, bir yandan da Eylül ayında Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilecek DSEI fuarında lansmanını yapacağı, yazılım tabanlı yeni bir kabiliyetle ilgili hazırlıklarını sürdürüyor. Ünal, bu kabiliyeti şu sözleri ile açıkladı: “Üzerinde bir yılı aşkın bir süredir çalıştığımız bu yazılım ile Türkiye’deki üretim kabiliyetlerinin kapasite kullanımını arttırırken, müşterilerimize de daha özel bir hizmet sunacağız.”

Kaynak; savunmahaber.com