Haberler
İnsansız Kara Aracı ve Geleceğin Askeri Tankları
22.06.2023
İnsansız Kara Araçları geleneksel tankların yerini alarak savaş alanında baskın araç olma potansiyeli taşıyor.

İnsansız Kara Araçları (UGV'ler) dünyanın dört bir yanındaki silahlı kuvvetler için geliştirilmekte ve geleneksel tankların yerini alarak savaş alanında baskın araç olma potansiyelini taşıyor. UGV'lerin faydaları arasında daha küçük boyutları, uygun maliyetleri ve hayatta kalma kabiliyetleri yer almaktadır ki bunlar alışılmadık tehditlerle mücadele eden askeri güçlerin ilgisini çekmektedir. ABD, robotik savaş araçlarının ve opsiyonel insanlı bir aracın geliştirilmesine yoğun yatırım yapan ülkeler arasında yer almaktadır.

Textron'un robotik savaş aracı Ripsaw M5 ve QinetiQ'in, TheMIS’e (Milrem) benzer sistemlerinden biri, ABD'de prototip inşa etmek üzere sözleşme imzalanan iki araç oldu. Robotlar, askerlere daha fazla atış gücü sağlayarak ve güvenlik risklerini azaltarak kara muharebe operasyonlarının yürütülme biçiminde devrim yaratabilir. Estonya ve savunma yüklenicisi Milrem, UGV'lerin geliştirilmesi ve konuşlandırılmasında ön sıralarda yer almaktadır; TheMIS bu çabalarının en önemli örneğidir. Bu küçük insansız araç hali hazırda barışı koruma operasyonlarında kullanılmış ve çeşitli mühimmatlarla test edilmiştir. Sistemin az yer kaplarken yüksek atış gücüne sahip füzeleri taşıyabilmesi onu daha büyük insanlı sistemlere rakip haline getirmiştir. Rus Silahlı Kuvvetleri, Kalashnikov tarafından üretilen Uran-9'un başı çektiği UGV'lere uzun süredir ilgi göstermektedir. Rus kuvvetleri hali hazırda Uran-9'u Suriye'de konuşlandırmış ve burada toplanan bilgileri, yürütecekleri operasyonlarda UGV'lerin kullanımına yönelik bir el kitabı geliştirmek için kullanmıştır. Tüm bu veriler bize, ülkelerin askeri alanda robotiğe olan ilgisi ve tankların, özellikle de insansız araçların geleceği hakkında net bir fikir veriyor.

Menatek Savunma Teknolojileri, partnerlerine sürekli olarak yenilikçi çözümler ve ürünler sunmak için çabalayan, savunma sanayisinde küresel bir oyuncudur. İnsansız kara araçlarındaki yenilikleri yakından takip eden Menatek, savunma sanayisinin geleceğini şekillendirebilecek en son teknolojiyi sunmak için iyi bir konumdadır.