Haberler
Kara Sistemleri Semineri 2018 Özel
7.11.2018
Geniş Ürün Yelpazesi Tüm İhtiyaçları Karşılıyor
Dünya üzerindeki çok sayıda zırhlı araç kullanıcısının alt sistem tedarikçisi konumunda bulunan Menatek, tekerlekli ve paletli zırhlı araçlar için ürettiği; askı palet donanımları, burkulabilen miller, dişli kutuları ve hidro-mekanik pompalar gibi alt sistemlerle öne çıkıyor. Cirosunun büyük bir bölümünü ihracattan elde eden firma, yurt dışındaki kullanıcıların yanı sıra, yurt içinde de Kara Kuvvetleri Komutanlığının güvenilir tedarikçisi konumunda.

Geniş Ürün Yelpazesi, Tüm İhtiyaçları Karşılıyor
Menatek, Sektörde sahip olduğu çeyrek asırlık tecrübesi ile tekerlekli ya da paletli bir askeri kara aracında kullanılan pek çok mekanik ve hidro-mekanik alt-sistemi üretebiliyor. Bu alt sistem ve parçalar şu ana başlıklar altında toplanıyor:
  • Süspansiyon
  • Yürüyüş takımı
  • Güç aktarma
  • Fren sistemleri
  • Isıtma ve soğutma
  • Yağlama
  • Şase
  • Periskop

Menatek Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Naz Ünal, sahip oldukları geniş ürün yelpazesine, şu sözleri ile vurgu yapıyor: “Tekerlekli ya da paletli bir askeri kara aracının, silah sistemleri hariç, tüm mekanik sistemlerini üretebilecek kabiliyete sahibiz. Bu araçların motor ve şanzımanları için piston, biyel kolu, yüksek hızlı dişliler gibi imalatı zor parçaları bile üretiyoruz.”

Firma bu geniş ürün ve kabiliyet yelpazesine, son dönemde yenilerini de ekledi. Ürün gamına; kendi tasarladığı MeVu periskobunu ve Naz rulmanı dâhil eden firma, burkulabilen millerin ise komple tasarım, analiz ve test kabiliyetini kazandı.

Burkulabilen Miller: Paletli Zırhlı Araçların Vazgeçilmezi
Menatek, hâlihazırda; ana muharebe tankı (AMT), zırhlı muharebe aracı (ZMA), zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), amfibi hücum aracı ve kundağı motorlu obüs gibi farklı sınıflardaki 12 paletli zırhlı araç için, burkulabilen mil üretiyor. Bunların arasında; M1 Abrams ve M60 AMT’leri, M109 kundağı motorlu obüsü ve M2 Bradley, M113 ve AAV7 zırhlı araçları da bulunuyor.

Firma, üretimin yanı sıra, sahip olduğu alt yapı ve insan kaynağı ile müşterilerinden gelecek istekler doğrultusunda, burkulabilen milleri sıfırdan geliştirebiliyor ve geliştirdiği ürünlerin ömür testlerini de kendi bünyesinde yapabiliyor. Bu testleri, kendi tasarımı olan test üniteleri ile yürüten firma, test kabiliyetini ayrı bir hizmet olarak da müşterilerine sunuyor.

Menatek’in, yeni bir burkulabilen mili sıfırdan geliştirmesi; mühendislik, üretim, test ve kalifikasyon süreçleri de dahil olmak üzere, 8 ila 12 hafta arasında sürüyor. Firma, bu süreç sonunda, seri üretime hazır bir ürün ortaya çıkartıyor.

Tasarımdan Tedarike, Üretimden Kalifikasyona
Menatek’in, hammadde konusunda, hâlihazırda çalıştığı onaylı tedarikçileri bulunuyor. Bununla birlikte firma, sıfırdan tasarlayacağı yeni ürünlerin, farklı bir malzeme türüne ihtiyaç duyması halinde, ilk kez tedarik edilecek bu malzemeleri, test ederek onaylayabilecek alt yapıya da sahip.

Burkulabilen millerin haricinde; askı kolu, gergi kolu, palet gergi ayar kolu, portör tekeri, gergi tekeri, palet baklası, pin ve yön çatalı da üretebilen Menatek, müşterilerine, paletli bir zırhlı aracın, tüm yürüyen aksamını, komple çözüm olarak sunabiliyor.

MeVu Periskobu: Paletli Zırhlı Araçların Yeni Gözü
Firma, MeVu periskobunu; M113 zırhlı personel taşıyıcılar ile M48 ve M60 tankları gibi birçok askeri araçta kullanılmakta olan, M27 tipi sürücü periskoplarının bir türevi olarak geliştirdi. Tek parça halinde (monoblok) camdan imal edilen bu periskop, birden fazla cam parçadan üretilen türevlerinden farklı olarak mükemmel temizlikte bir görüş sağlamasının yanı sıra delaminasyon, buğulanma gibi problemleri ortadan kaldırarak araç ömrü boyunca bakım gerektirmiyor. Bu özellik sayesinde ürün, bir kez araca montajı yapıldıktan sonra, hasar görene ya da isabet alana kadar, değiştirilmesi gerekmiyor. Firmanın yerlileştirdiği periskop ayrıca, hem üst hem de alt bölümlerinde bulunan elektrikli ısıtıcılar sayesinde, soğuk havalarda dahi buğulanmıyor ve sürücüye temiz bir görüş sunuyor. Kullanıcıya, STANAG 4569’a göre seviye 3 balistik koruma sunan periskobun camları da günümüz harp sahalarında kullanımı giderek yaygınlaşan lazerlere karşı koruma sağlaması maksadıyla özel bir film kaplanarak üretiliyor. Periskop, böylelikle sürücünün gözlerini, belirli dalga boylarındaki lazerlere karşı koruyor. Periskop ayrıca, dayanıklılığı sayesinde, yüksek basınçlı su jetleriyle de rahatlıkla temizlenebiliyor.

NAZ Rulmanı: Uzun Ömürlü Üründe Son Nokta
Firma, NAZ rulmanı, tekerlekli zırhlı araçlarda; salıncak kolu, amortisör ve şasenin birbirine bağlandığı noktalarda kullanılmak üzere geliştirdi. Ürün, içerisinde bulunan kompozit nitelikli astar (liner) kumaşın sağladığı kendi kendini yağlama özelliği sayesinde, dış hasar görmediği sürece, aracın ömrü boyunca, bakım gerektirmeksizin kullanılabiliyor. Zırh çeliği kalitesindeki malzemeden üretilen ve ısıl işlemlerden de geçirilen bu ürün, 450kN’luk anlık dinamik yükü, 200.000 kez sorunsuz karşılayabilecek şekilde üretiliyor. Ünal, rulman çözümleriyle ilgili şunları söylüyor: “Bu tip rulmanları üretebilen, dünya üzerindeki iki firmadan birisi konumuna geldik. Rakibimize kıyasla çok daha yenilikçi ve dayanıklı bir teknolojiye sahip olan rulman çözümümüzün bir diğer önemli artısının fiyat avantajı olduğunun da altını çizmek istiyorum.”

Kaynak; savunmahaber.com