Haberler
Geleceğin Askeri Senaryoları: Evrim mi Devrim mi?
3.05.2023
Avrupa'da önümüzdeki 20 yıl içinde gerçekleşmesi çok muhtemel olan 10 muhtemel senaryo belirlenmiştir.

Avrupa Savunma Ajansı (EDA) kısa bir süre önce Avrupa silahlı kuvvetlerinin önümüzdeki 20 yıl ve sonrasında karşılaşması muhtemel temel zorlukları ve bunların üstesinden gelmek için gereken savunma araçlarını belirlemek ve tanımlamak amacıyla bir Teknoloji Öngörü Tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikat, yeni teknolojilerin 2040 ve sonrasında savunma üzerinde yaratacağı olası etkiye dair stratejik bir vizyon sağlamak amacıyla 20 yıl sonrasına yönelik olarak gerçekleştirildi. Bu tatbikat, mevcut farklı yöntem ve süreçlerin yanı sıra daha geniş EDA öngörü uygulayıcıları topluluğundan öğrenilen en iyi uygulama ve dersleri birleştiren bir metodolojiye dayalıydı. Tatbikatın sonuçları, AB'nin Yetenek Geliştirme Planının (CDP) gelecek yılki revizyonunu besleyecek ve EDA'nın Kapsayıcı Stratejik Araştırma Gündemi (OSRA) ve Temel Stratejik Faaliyetlerinin (KSA) gelecekteki güncellemelerine hizmet edecektir.


Tatbikatta Avrupa'da önümüzdeki 20 yıl içinde gerçekleşmesi çok muhtemel olan ve hepsi de savunma ile ilgili 10 muhtemel senaryo belirlenmiştir. Bu senaryolar şunlardır:

- Yazılım tabanlı savaş alanları

- Operasyonel bir askeri alan olarak uzay

- Savunma da dahil, her alanda genişletilmiş ve artırılmış gerçeklik

- Savaş alanında insansız ve otonom platformların hakimiyeti

- Ordu da dahil olmak üzere hibrit insan-makine ekibi

- Giderek daha sofistike biyolojik silahların yayılması

- Askerlerin bilişsel yeteneklerinin geliştirilmesi (insan geliştirme)

- Dinamik ortamların gerçek zamanlı haritalanması

- Yanlış bilgi kullanımı

- Çevre sorunları, enerji arzı, iklim değişikliği


Bu senaryoların savunma sanayi üzerindeki etkileri ve ne tür uyarlamalar gerektireceği farklı zaman perspektiflerinden analiz edildi: çok kısa vadeli (2024), orta vadeli (2030) ve uzun vadeli (2040).

Menatek Savunma Teknolojileri, askeri senaryoların geleceğini yakından takip ediyor. Savunma alanında bir endüstri lideri olarak Menatek, bu alandaki en son gelişmeler ve yeniliklerle güncel kalmaya özen gösteriyor. Menatek olarak, belirlenen senaryoları yakından izleyerek ve potansiyel etkilerini analiz ederek yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Menatek'in uzman ekibi, savunma sanayinde mümkün olanın sınırlarını zorlamak ve silahlı kuvvetlerin en gelişmiş ve etkili alt sistemlerle donatılmasını sağlamak için sürekli çaba göstermektedir.