Haberler
Menatek 3 Kıtaya Yayılıyor
8.05.2019
Tedarikçi Portföyünü %18 Büyüten Menatek, 3 Kıtaya Yayılıyor!

IDEF’te, kara araçlarına yönelik olarak tasarlayıp ürettiği çeşitli ürün ve alt sistemleri ile mühendislik kabiliyetlerinin tanıtımına odaklanan Menatek Savunma Teknolojileri (Menatek), tedarik zinciri üzerinden üretimini gerçekleştirdiği geniş bir yelpazedeki ürünlerini de sergiliyor. Her IDEF’te sektörün karşısına yeniliklerle çıkan firma, bu yılki fuara, tedarik zincirinde yer alan firma sayısını yüzde 18 arttırmış olarak ve ilk ke zgeliştirdiği kompozit zırh çözümleri ile katılıyor.

Menatek yakın zamanda urun portföyüne bir yenisini daha ekleyerek zırh sektörüne de adim atmış oldu. STANAG 4569 seviye 3 ve 4 standartlarında tanımlanan kinetik tehditler ile yapılan atış denemelerinde çoklu atış ve kenara yakın atışlardan başarı ile gecen kompozit plakalar, firmanın sahip olduğu teknik alt yapının derinliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. STANAG 4569 seviye 5 testlerinin ise yakın zamanda tamamlanması hedefleniyor. IDEF fuarında ilk kez sergilenen ürünler, üstün hafiflikleri ve çevresel etkenlere direnç özellikleri sayesinde, dünya standartlarında üst sıralarda yerini almaya hazırlanıyor.

Menatek, paletli bir aracın  askı palet donanımı içerisindeki tüm bileşenleri üretebiliyor. Bunlar arasında; döner amortisörler, şok emiciler, askı kolları, palet gergi ayar kolları, burkulabilen miller, yön çatalları ve palet baklaları da bulunuyor.

Yerlilik ve Millilik Ön Planda

Türkiye’nin, savunma sektöründeki en büyük tedarik zincirine sahip şirketi olan Menatek, çalıştığı yerli sanayicilerle zırhlı kara araçları için; mekanik, hidrolik ve pnömatik komponentlerin ve alt sistemlerin geliştirilmesi, üretilmesi ve test edilmesi konusundaki deneyimlerini paylaşmaya çalışıyor. Menatek Genel Müdürü Kazım Ünal, firmanın yerlilik ve millilik algısını şöyle ifade ediyor: “Her zaman vurguladığımız gibi, bir savaş anında kritik olan parçaların Türkiye’de üretilmesi, stratejik anlamda önem taşıyor. Son dönemde yaşanan olaylarda da bunun örneklerini net bir şekilde gördük. Türkiye’nin savunma sanayisinde yerlileşme ve millileşme çabalarında gösterebileceğimiz tüm gayreti ortaya koyuyoruz ve elde ettiğimiz sonuçlardan da gurur duyuyoruz. Biz bunu iş olarak değil, bir sorumluluk olarak görüyoruz.”

Amerika ve Avrupa’dan Sonra Sıra Asya’da

Firma, müşteri portföyüne, Amerika ve Avrupa’dan sonra, Asya’yı da dâhil etti. Ünal, sayıları giderek artan müşterilerinden aldıkları geri beslemeler hakkında şunları söylüyor: “Bizi en çok gururlandıran, müşterilerimizden aldığımız taleplerinin, yalın üretimden ziyade, katma değer katan ürün geliştirmelerine doğru kayması. Bunda, güven ve kalite konusunda kendini kanıtlamayı başaran tasarımlarımızın adını duyurmasının önemi yadsınamaz. Mühendislik anlamında derin bir uzmanlık gerektiren tasarımlarımızı, yerli üretim kabiliyetlerimizle birleştirmekten büyük gurur duymaktayız. Genç ve dinamik bir ekiple inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına verdiğimiz önceliğin en büyük motivasyonu da bu gurur.”

40 yıllı geçen tecrübesi ile sadece Türk ve Amerikan ordusunun değil pek çok NATO ordusunun da güvenilir yedek parça üreticileri arasında yer alan Menatek, uluslararası alanda sektörün önde gelen kara aracı üreticilerine de üretim ve tasarım hizmetleri veriyor. Sektörde, adını güven olgusuyla bütünleştiren firma, birçok öncü tasarıma imza atarak yenilikçi vizyonunu ön plana çıkarmaktan ve zorlu görevlerin sorumluluğunu üstlenmekten çekinmiyor.

NAZ Rulmanı: Uzun Ömürlü Üründe Son Nokta

Menatek, her zaman zorlu teknolojilerin peşinde oldu. Son dönemde katıldığı fuarlarda sergilediği ürünlerle bunu hissettiren firma, IDEF’te de NAZ Rulmanları ve Burkulabilen Mil tasarım kabiliyetlerini tanıtıyor.

Menatek, NAZ Rulmanlarının tanıtımını yaptığı günden beri, aşırı bir ilgi ile karşılaştı. Dünyada bu tip bir mühendisliğin altından kalkabilen ikinci firma konumundaki Menatek’in sunduğu maliyet etkin çözüm, ürünün bilinirliğini çok hızlı bir şekilde arttırdı. Firma, pek çok paydaşının, NAZ Rulmanlarını incelemek için standını ziyaret etmesini bekliyor.

Kendinden yağlamalı mafsal ve rulmanlar, tüm çevre koşullarında ve yükleme tiplerinde, aynı ölçüde yüksek performans göstermek üzere tasarlanıyorlar. Son teknoloji ürünü kaydırıcı astarlar ile donatılan bu ürünler, iki ana amaca hizmet ediyor: Aracın savaş sahasındaki bekası ve sorunsuz lojistik. Ürünün kalitesini belirleyen en temel faktör ise hammadde. Menatek ise bu üründe kullanılan tüm hammaddeleri, mükemmellik testlerinden geçirdikten sonra işlemeye başlıyor.

NAZ Rulman ve Mafsalları, hem hidrolik test ünitesinde hem de sahada test edilerek olası tüm zorlu şartlar altında çalışabildiği kanıtlandı. Yakın zamanda yeni bir tekniğe imza atan Menatek, çift yağlama özelliği olan ve rulmanın ömrünü ciddi derecede artıran bir astar kompozisyonu ortaya çıkarttı. Çok düşük yüzey sürtünmesi ile beraber çalışan mikro-rulman partikül sistemi sayesinde NAZ Rulman ve Mafsalları, piyasada kendi yerini şimdiden yarattı. Zırh dizaynından alınan ihamla üretilen rulman gövdesi, içeriden dışarıya kademeli olarak yükselen malzeme sertliği sayesinde, azami çatlak dayanımına sahip olması ve yüksek dinamik kuvvetlere dayanması için tasarlandı. Menatek, 5 mikronluk üretim hassasiyetine sahip son teknoloji makine parkuru ile bu ürünü Türk malı olarak üretiyor.

Burkulabilen Miller: Paletli Zırhlı Araçların Vazgeçilmezi

Menatek’in tasarlayarak ürettiği burkulabilen miller, kara araçları yedek parçası konusunda Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak bir başka ürün. Menatek, titiz bir şekilde yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ile burkulabilen millerin tasarım ve üretimini yapabilecek kabiliyete kavuştu.

Mekanik ustalığın bir ürünü olarak binlerce kilometre boyunca her durumda görev yapması gereken ve paletli askeri araçlar için vazgeçilmez bir süspansiyon sistemi olan burkulabilen miller, esasında basit bir tasarıma sahip gibi görünseler de bu doğru değil. En iyi tip çelikler bile dinamik kesme yükleri altında sürekli çalışmak için tasarlanan burkulabilen millerin üretiminde yetersiz kalıyor. Bu durum, malzeme seçimini büyük bir zorluk haline getiriyor.

Menatek’in uzmanlığı da burada devreye giriyor. Malzeme seçimini kendisi yapan firma, hemen ardından da çok disiplinli bir şekilde, bilgi ve uzmanlığın kullanılmasını gerektiren üretim sürecine başlıyor. Burkulabilen bir mil, birden fazla ısıl işlem, dövme, işleme, atışla dövme ve yüzey işleme dâhil olmak üzere ondan fazla işlemden geçiyor.

Menatek, üretim boyunca hassasiyetten de asla fedakârlık etmiyor. Güvenilirliğe büyük önem veren firma, ürünle ilgili her türlü testi kendi çatısı altında yapıyor ve böylece müşterileri için detaylı teknik bilgi sağlayabiliyor.


Menatek, detayları henüz kamuoyu ile paylaşılmayan yeni bir ürününü lansmanını da fuarın 2’nci gününde yapacak. Firma, bu ürünle Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu bir konuyu daha sonlandıracak.

Hedef Yeni İş Birlikleri

Ünal, sektördeki ana yüklenicilere ve parça üreticilerine şu mesajı veriyor: “Menatek olarak, Türk savunma sanayisinin yerlileşme ve millileşme çabalarını yürekten destekliyor ve bu konuda elimizden geleni yapmak için çok uğraşıyoruz. Bu fuarı da yerlileşme ve millileşme için sektörün daha iyi kenetlenip, daha çok fırsat yaratması için iyi bir fırsat olarak görüyoruz. Umarız yerli firmalarımız birbirini daha iyi anlayıp, birbirini destekleyebilecekleri noktaları keşfederler. Zira savunma sanayisi gibi yüksek teknoloji gerektiren bir sektörde firmalar birbirini desteklemezlerse çağın gerisinde kalma riskini arttırırlar. Bu yüzden Menatek olarak biz, tecrübemizi ve uzmanlığımızı, sektörde iş birliği yapmak için kullanmaktan her zaman mutluluk duymuşuzdur. Umarız ki, bu fuardan da yeni iş birlikleri ile çıkarız.”

Kaynak; savunmahaber.com